Mitä on funktionaalinen lääketiede?

Funktionaalinen lääketiede on epätiede, jonka nimissä oikeat lääkärit hoitavat oikeita potilaita ja otattavat oikeita verikokeita ja lopuksi lähettävät potilaalle oikean laskun. Suomen julkinen terveydenhuolto ei tunnusta funktionaalista lääketiedettä. Funktionaalinen lääketiede -termi on aika ajoin sipaissut omaakin elämääni, mutta sen kummempaa ajatusta en ole asialle uhrannut ennen kuin nyt. Olen terveydenhuollon ammattilainen, enkä siltikään tiedä mitä tuo termi tarkoittaa. Aika ottaa selvää. Duodecim Terveyskirjaston laaja määritelmä lääketieteelle:

Terveyden ylläpitämiseen ja palauttamiseen sekä sairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon kohdistuva tiede sekä näihin päämääriin tähtäävät käytännön toimet (lääkintä).

Lääketieteeksi käsitän toisin sanoen koululääketieteen eli näyttöön perustuvan lääketieteen; sitä mitä mm. julkinen terveydenhuolto tarjoaa. Funktionaalisen lääketieteen -termiä Terveyskirjasto ei tunne yhtään sen paremmin kuin minäkään. Funtkionaalisen lääketieteen yhdistys tarjoaa seuraavanlaisen selitteen ko. tieteen (?) alalle:

Funktionaalinen lääketiede on terveydenhoidon alue, joka painottaa kehon oikean ja optimaalisen toiminnan merkitystä terveyden palauttamisessa ja sairauksien hoitamisessa. Siinä yhdistetään ja käytetään tietoa monelta eri tieteen alalta kuten lääketieteen eri osa-alueet, esim. sisätaudit, neurologia ja immunologia, biokemia, kasvitiede, ravintotiede, kliininen ekologia, toksikologia eli myrkkyoppi, genetiikka eli perinnöllisyysoppi ja fysiologia.

Anteeksi nyt vain, olen mahdollisesti hieman hidas ja jäykkämielinen, mutta eikös länsimainen lääketiede (joka pohjautuu tutkittuun tietoon) kohtaa myöskin potilaansa yksilönä ja yhdistä eri lääketieteen osa-alueita ja niin edelleen? Korjatkaa, jos olen väärässä!

Yksilöllistä hifistelyä

Tarkempi selvittely osoittaa, että funktionaalinen lääketiede lähestyy potilasta yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti ravinnon ja ympäristön kautta. Potilasta mitä ilmeisimmin hoitaa lääkäri ja kattavien tutkimusten jälkeen voi määrätä potilaalleen mm probiootteja, antioksidantteja ja vitamiineja. Tarkoituksena on etsiä sairauksien juurisyyt ja hoitaa niitä. Jokaisen ihmisen biokemikaaliset ja geneettiset ominaisuudet ja elämäntavat selvitellään yksityiskohtaisesti. Funktionaalinen lääketiede hoitaa mieluummin syitä kuin seurauksia. The Institute of Functional Medicine kertoo sivuillaan, että tietyn sairaustilan taustalla voi olla lukuisia eri juurisyitä ja tietty juurisyy saattaa aiheuttaa lukuisia eri oireita. Keho myös pyrkii palautumaan balanssiin itseohajutuvasti. Mind Body Green Health on listannut viisi funktionaalisen lääketieteen periaatetta, jonka mukaan ihmistä hoidetaan. Käy kurkkaamassa linkin takaa, jos kiinnostuit. En halua kuluttaa näppäimistöä näiden tyhjää täynnä olevien lauseiden toistamiseen suomeksi.

Yhdysvaltalainen lääkäri Jeffrey Bland on tämän hoitomuodon isä. Aivan varauksettomasti Blandin keksintöön ei suhtaudu Science-Based Medicinekään. Vapaasti suomennettuna Science-Based Medicine katsoo funktionaalisen lääketieteen tuntuvan eniten oikeanlaiselta lääketieteeltä sitä kuitenkaan olematta, sillä tämän pseudotieteen pauloihin retkahtaa silloin tällöin joku oikea lääkärikin. Nämä harhautuneet sitten määräävät potilailleen järkyttävän määrän turhia labrakokeita, joita sitten hämmästellään juurta jaksain, kunnes aletaan ”yksilöllisesti” korjaamaan arvoja, joissa ei välttämättä edes ole mitään vikaa. Ensin ylitestataan ja sitten ylihoidetaan. Ja sitten kirjoitetaan lasku. Lisäksi funktionaalisen lääketieteen harjoittajat kehittelevät feikki-diagnooseja.

Funktionaalinen lääketiede teettää potilailleen liudan turhia laboratorio-kokeita.

Suomessa FLT-lääkäreitä kouluttaa yksi ainoa taho, yksi henkilö: Paula Heinonen. Hän kertoo olevansa funktionaalisen lääketieteen asiantuntija. Hän on tekniikan lisensiaatti, pääaineenaan soveltava mikrobiologia, biotekniikka sekä elintarviketeknologia. Hän ei ole lääkäri eikä muukaan terveydenhuollon ammattihenkilö. Funktionaalista lääketiedettä hän on opiskellut oman sairaushistoriansa innoittamana omatoimisesti pitkin maapalloa ja 90-luvulla perustamansa yrityksen kautta nyt kouluttaa funktionaalisen lääketieteen asiantuntijoita.

Funktionaalisesta lääketieteestä ei haluta puhua

Olen äärettömän innostunut ja kiinnostunut ravitsemuksesta ja siihen liittyvästä tutkitusta tiedosta eli toisin sanoen ravitsemustieteistä. Minulla on on halu oppia tätä hienoa tieteenalaa ja olenkin hakenut tietoa mahdollisuuksistani opiskella alaa. Ääneenlausumaton ja hiljaa pienellä kirjoitettu haaveeni on, että saan vielä työskennellä ravitsemuksen(kin) parissa ja osaltani auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Eli kyllä vain, minulla on todellinen motivaatio etsiä tietoa, kysyä ja kyseenalaistaa.

Heinosen sivuille päädyin muutaman mutkan kautta. Erityismaininta hienoista sivuista ja taidokkaasta sanankäytöstä sekä mahtipontisista kuvista. Heinonen näyttää oikeinkin hyvävointiselta aikuiselta naiselta. Vakuuttavaa! Heinonen tarjoaa jos jonkinlaista kurssia ihan maallikollekin, mutta kouluttaa myös ravitsemuksen ammattilaisia; FLT Ravintovalmentajia® sekä FLT lääkäreitä. Kysyin heidän aspastaan, että mitä vaatisi, mikäli minä sairaanhoitajan pohjakoulutuksella haluaisin opiskella ravintovalmentajaksi. Vastaus:

Olemme huomanneet käytännössä vuosien varrella, että TT-koulutus on lähes välttämätön FLT Koulutuksen ymmärtämiseksi ja sisäistämiseksi. TT-kursseilla opetus on huomattavastikäytännönläheisempää ja ymmärrettävämpää.

TT tarkoittaa terveyden tukipilarit -kurssia. Täh? On kyllä monimutkaista asiaa ellei rivi-ensihoitaja välttämättä tajua mitään ellei käy ensin ”esikoulua”. Mutta ehkä tämä selittyy sillä, että kouluttaja itse ei olekaan lääketieteen ammattilainen, vaikka kouluttaa funktionaalista LÄÄKETIEDETTÄ. Mielestäni tässä on hentoinen ristiriita. Mutta toisaalta: Ne tekee, jotka osaa. Ne jotka eivät osaa, opettavat.

Selvä homma. Haasteellinen paketti, mutta uskon selviäväni. Jatkokysymykseni käsitteli ravintoneuvojien työtilannetta. Koulutus kaikkinensa maksaa tonneja, joten kernaastihan sitä tienaisi sijoittamansa setelit takaisinkin. Kysyin suoraan, riittääkö kaikille koulutetuille heidän näkemyksensä mukaan töitä. Vastaus:

FLT Ravintovalmentajat toimivat yksityisyrittäjinä ja heidän työmääränsä vaihtelee. Toiset tekevät täysipäiväisesti ravintovalmennusta ja toiset jonkin muun työn ohessa. Kiinnostus ravitsemusta kohtaan kasvaa jatkuvasti, mutta tottakai työllistyminen vaatii omaa aktiivisuutta.

Och samma på finska: Ei riitä. Sain kyllä linkin ilmoittautumissivulle.

Eikä siinä vielä kaikki

FLT:tä en vain vieläkään voinut jättää rauhaan, sen verran erikoinen salaseura tuntuu olevan kyseessä. Seuraavaksi lähestyin sähköpostitse kolmea eri FLT-ravintoneuvojaa. Yksi heistä oli lääketieteen kandi, toinen terveystieteiden maisteri ja kolmannen taustoista en tarkemmin tiedä. Kaikille heille lähetin samansisältöisen viestin, jossa tiedustelin heidän kokemuksiaan Paula Heinosen koulutuksesta sekä työtilannettaan tällä hetkellä. Kysyin myös, voisivatko suositella koulutukseen osallistumista. Sähköpostit lähtivät jo pari viikkoa sitten, mutta edelleenkään en ole yhteenkään saanut minkäänlaista vastausta. Hmph… ei vakuuta! Saattaahan se olla, että ovat niin kiireisiä asiakkaiden tulviessa ovista ja ikkunoista, mutta siihen teoriaan en jaksa uskoa. Jos minua lähestyttäisiin viestillä kysyen ensihoidon koulutuksesta ja työnkuvasta, niin kyllä minä vastaisin. Itse asiassa onhan minulta kysyttykin muutamaan otteeseen ja aina olen vastannut!

Uutterasta tiedonhausta ja kyselyistä huolimatta olen saanut vain korulauseita, mutta en mitään luotettavaa tietoa. Hataralla pohjalla mennään. Asiakkaiden kokemuksia (saatikka luotettavanoloisia tutkimuksia) ei tunnu löytyvän muualta kuin palveluntarjoajien omilta sivuilta. Niihin suhtaudun varauksellisesti. Joiltain keskustelupalstoilta löytyi perinteikästä juupas-eipäs -jappasua. Kritiikkiä antaa rankalla kädellä roskatiede-bloggaaja omassa blogissaan. Olisi hienoa olla hänen kanssaan erimieltä, mutta valitettavasti en voi olla. Parin kolmen viikon selvittelyn tuloksena tuntuma jäi ohueksi ja epätieteelliseksi.

Olen silti äärimmäisen tyytyväinen tähän lopputulokseen, sillä en aio sijoittaa opiskeluun allokoituja varojani FLT-ravintoneuvojan opintoihin, vaan luotan aivan kotimaisen yliopiston tarjoamiin laatuopintoihin, jotka ovat muuten huomattavasti edullisemmatkin! Niistä sitten tuonnempana lisää! Mikäli tämän postauksen jälkeen saan jotain kirjoittamisen arvoista lisätietoa funktionaalisesta lääketieteestä, niin riennän sen kyllä blogiini kertomaan.

hyvinvointivallio Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *